top of page
באנר למידה פעילה רחב2.png

לימדת כבר חצי שעה בקורס "מערכות אנרגטיות", והמצב לא נראה מזהיר. לפחות שליש מהסטודנטים שלך שקועים בטלפון או מנמנמים. לחלק גדול מהם אין מושג במה עוסק השיעור אבל הם לא שואלים שאלות במהלך השיעור.
 

המצב הזה נמשך מתחילת הסמסטר וזה כבר מייאש אותך, אז החלטת לנסות משהו שונה. לאחר שהגדרת את המערכת האנרגטית הנוכחית שדיברת עליה, הפנת שאלה לסטודנטים: "נניח שבנינו מערכת זהה לחלוטין למה שתיארנו עכשיו, אבל הפלט האנרגטי הוא 380 MW במקום 550 MW כמו שהיה בדוגמה הנוכחית. תתחלקו לקבוצות של 3-2 סטודנטים, תבחרו סוג אינפוט אחד, ותכתבו כמה שיותר סיבות אפשריות להבדל הזה, כולל הפרה של לפחות 3 הנחות שהנחנו במהלך החישוב. יש לכם דקה ואחריה אני אפנה למספר סטודנטים ואבקש מהם לשתף בתשובות שלהם. בהצלחה!"
 

הסטודנטים מתחלקים במהירות לקבוצות, חלקם מעירים את שכניהם במידת הצורך, ומתחילים לעבוד. עצרת אותם אחרי מספר דק', פנית רנדומלית למספר סטודנטים, אספת תשובות נוספות ממתנדבים והמשכת עם ההרצאה שלך. התהליך כולו ארך כ-5 דק', במהלכו רוב או אפילו כל הסטודנטים שלך ערניים ונמצאים באינטראקציה אקטיבית עם החומר הנלמד. כשהם נתקלים בהמשך בשאלה דומה במבחן, באופן מפתיע רובם מצליחים לענות עליה נכון.

 

זאת דוגמה ללמידה פעילה. בוודאי שמעת בעבר את המושג הזה, ואף שמעת שמומחים פדגוגיים ממליצים בחום ליישם אותו בקורסים השונים, אבל מסיבות כאלו ואחרות בחרת שלא לשלב למידה פעילה בקורסים שלך. ייתכן שיש לך הרגשה שזהו בזבוז של זמן השיעור, שנדרש מאמץ רב מדי להכנה, שמדובר ב"האכלה בכפית" של הסטודנטים, בהנמכת סטנדרטים אקדמיים ועוד ועוד סיבות.
 

בעמוד זה ננסה לשכנע אותך שזה לא אף אחד מהדברים המרושעים שהוזכרו במשפט האחרון, אלא שיטה פשוטה, אפקטיבית וקלה של אסטרטגיית הוראה עם בסיס חזק גם במחקר וגם בהיגיון הבריא.

 

עובד מתוך ¹Felder & Brent, 2009.

מה מחקרים מראים?

ישנם מחקרים רבים המראים את היתרונות של השימוש בלמידה פעילה בכיתה. יש ממצאים התומכים בחשיבות וביעילות של למידה פעילה המבוססים על קורסים מתחומי דעת שונים. ישנן מתודות וכלים של למידה פעילה שניתן לשלב בכל קורס, בין אם זה קורס ממדעי החברה, אומנויות, רפואה או הנדסה. בחרנו לסקור כאן מספר מאמרים מפקולטות שונות:

מחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון (2020) בקורסי STEM (מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה), הראה שלמידה פעילה תורמת משמעותית לצמצום פערים בהישגים של קבוצות סטודנטים בעלות ייצוג נמוך יותר בכיתה. השיפור היה קשור לאחוז השיעור שבו שולבה למידה פעילה, כאשר הצמצום בפערים נמצא רק בשיעורים בהם אחוז הזמן שהוקדש ללמידה פעילה היה גבוה יחסית².

בסקירה מ-2015 של מספר מחקרים ששילבו למידה פעילה בלימודי כלכלה טענו שכל שילוב של למידה פעילה מוביל לכך שהסטודנטים נהנים יותר משיעור שמנסה להעביר להם מיומנויות וכישורים לחיים ולא רק ידע. הם טענו שהמעורבות של הסטודנטים בשיעורים תורמת להבנה טובה ועמוקה יותר של החומר הנלמד ולפיתוח של מיומנויות למידה³.

מחקר מ-2012 שנערך בקורס מדעים לסטודנטים בתואר ראשון, הראה ששימוש בשיטות של למידה פעילה תרם לפיתוח חשיבה ביקורתית אצל סטודנטים⁴.

במחקר משנת 2005 בקורס בפסיכולוגיה, הראו שסטודנטים ענו בדיוק גבוה יותר על שאלות שבחנו ידע על חומר שנלמד בעזרת שיטות של למידה פעילה, לעומת שאלות שבחנו ידע על חומר שנלמד בשיטות הוראה מסורתיות⁵.

במאמר מ-2004, שסקר שימוש בשיטות למידה פעילה בהקשר של לימודי הנדסה, מצאו עדויות שתומכות בשילוב של אלמנטים של למידה פעילה, למידה שיתופית ולמידה מבוססת פתרון בעיות במהלך השיעורים⁶. המחקר מצא עדויות לכך שסטודנטים זוכרים יותר חומר כאשר פעילויות קצרות משולבות במהלך השיעור. בנוסף, העדויות שנמצאו בעד למידה שיתופית מאתגרים את החשיבה הרווחת שעבודה אינדיבידואלית ותחרותיות מקדמות הישגיות בצורה הטובה ביותר. זה לא אומר שהקורס כולו צריך להיות שיתופי, או שלא צריכה להיות אחריות אישית ללמידה גם בתוך העבודה הקבוצתית, אבל למידה שיתופית נמצאה כתורמת ללמידה משמעותית ומומלץ לשלבה במהלך הלמידה בקורס⁶.

אם ברצונך לשמוע עוד על אפשרויות לשילוב למידה פעילה בקורס שלך, ניתן לקרוא על אופן היישום של שיטות שונות באתר שלנו או לקבוע פגישת ייעוץ.

כיצד להציג את הפעילויות לסטודנטים?

בשיעור הראשון בקורס שתפו את הסטודנטים בכך שבמהלך הקורס יעשה שימוש בלמידה פעילה ושמצופה מהם להשתתף. רצוי להוסיף את זה גם לתיאור הקורס ולסילבוס.

הסבירו להם למה בחרתם להשתמש בלמידה פעילה ואיך זה יעזור להם להצליח בקורס (קשרו את זה למיומנויות שהם יצטרכו מחוץ לאוניברסיטה). למשל, למידה פעילה מסייעת לסטודנטים לעשות רפלקציה על הלמידה שלהם, לעבד את החומר הנלמד, לזהות נקודות בעייתיות ולשקף אותן למרצים. בנוסף, היא משפרת מיומנויות של עבודה בקבוצות, חשיבה ביקורתית ותקשורת בין אישית.

הפנו אותם למחקרים עדכניים המצביעים על כך שסטודנטים לומדים יותר ומקבלים ציונים גבוהים יותר כאשר הם משתמשים בלמידה פעילה. באתר תוכלו למצוא תבנית להצגת כל אחת מהשיטות המוצגות ומחקרים רלוונטיים התומכים בשימוש בהן.

הסטודנטים ישתפו עם זה פעולה?

תמיד יהיו סטודנטים שזה פחות יתאים להם, בעיקר כשרק תתחילו לשלב פעילויות כאלה בכיתה. יש סטודנטים שרוצים לקבל בדיוק את מה שהם צריכים בשביל לעבור את המבחן ושום דבר מעבר לזה. כדי להתמודד תופעה זו רצוי להסביר להם כבר בשיעור הראשון לקורס מה המוטיבציה לשילוב פעילויות כאלה ולציין שיש מחקר רב שמראה שסטודנטים שלוקחים חלק בלמידה פעילה מתמודדים בקלות רבה יותר עם מטלות הקורס והמבחנים⁷.

ניתן להיעזר בדברים הבאים כדי לשכנע אותם⁸:

סטודנט: הפעילויות הקבוצתיות בזמן השיעור הן בזבוז זמן. אני משלם שכר לימוד בשביל שתלמד אותי, לא בשביל להחליף רעיונות עם סטודנטים שלא יודעים יותר ממני.

student.png

מרצה: אני מסכימה שזה התפקיד שלי ללמד אותך, אבל מבחינתי ללמד פירושו לגרום ללמידה להתרחש ולא רק להציג ידע. יש הרבה מחקרים שתומכים בכך שאנשים לומדים דרך יישום ופידבק ולא על ידי זה שמישהו אומר להם מה הם אמורים לדעת. מה שאתם עושים בפעילויות הקצרות האלה בכיתה הם אותם דברים שאתם נדרשים לעשות בשיעורי הבית ובמבחנים, רק שעכשיו כשתגיעו לשאלות האלה בשיעורי הבית תגיעו הרבה יותר מוכנים (תגידו לי אם תרצו לראות את המחקרים האלה).

profess.png

סטודנט: אני לא אוהב לעבוד על שיעורי בית בקבוצות, למה אני לא יכול לעבוד לבד?

student.png

מרצה: אני מבינה שאתה לא מרוצה ואני מצרה על כך, אבל בכנות, התפקיד שלי הוא שתדע את החומר ותהיה מוכן למקצוע שאתה רוכש. הנה משהו שלא הולך לקרות ביום הראשון שלך בתפקיד- לא הולכים להגיד לך, "ברוך הבא לחברה. איך אתה מעדיף לעבוד, לבד או בקבוצה?". זה לא הולך לקרות. כנראה שבהתחלה הדבר הראשון שיעשו יהיה לשבץ אותך בצוות והערכת התפקוד שלך תסתמך הרבה פעמים על איך אתה עובד כחלק מקבוצה ולא רק על איך אתה מבצע טכנית את התפקיד. בגלל שזה חלק ממה שתידרש לעשות, התפקיד שלי להדריך אותך איך לעשות את זה כאן, וזה מה שאני מתכוונת לעשות.

profess.png

סטודנט: אוקיי, אבל קשה לי להסתדר עם חברי הקבוצה שלי, למה אין לי אפשרות לעבוד עם חברים שלי?

student.png

מרצה: אני מתנצלת, אבל זאת לא אופציה. משהו נוסף שלא יקרה ביום הראשון שלך בתפקיד זה שאף אחד לא יפנה אליך ויגיד "הנה רשימה של כל האנשים בעולם. תגיד לי אם מי אתה רוצה לעבוד". מה שיקרה זה שיקבעו לך עם מי תצטרך לעבוד ותצטרך להתמודד עם זה. ערכו סקר בקרב בוגרי הנדסה שעברו תכנית נרחבת שכללה עבודה בקבוצות ושאלו אותם מה הכי הכין אותם לקריירה שלהם⁹. הם ענו שאלה היו הקבוצות. שיבצו אותם לעבוד עם חבורה של אנשים, כמו בלימודים כשיש את אלה שלא עושים כלום, וההבדל בינם לבין אנשים מתוכניות לימוד אחרות היה שהם ידעו מה לעשות עם האנשים האלה. בשיעור הזה אנחנו נלמד גם איך להתמודד עם כאלה אנשים.

profess.png

סטודנט: אני שונא את מטלות הכתיבה האלה שאתה מכריח אותנו לעשות. אחת מהסיבות שהלכתי ללימודי הנדסה הייתה כדי להתרחק מהדברים האלה.

student.png

מרצה: אני חוששת שלא תהיה לך דרך להימנע מזה. לפני מספר שנים מהנדס שהיה בקמפוס בשביל לראיין סטודנטים להתמחות בקיץ, נכנס לאחת הכיתות שקיבלה מספר מטלות כתיבה לאורך הסמסטר והתלוננה על זה רבות. הוא התחיל מלכתוב על הלוח רשימה של כל הדברים שהוא עשה בעבודה החל מעיצוב ותמחור ציוד לתהליכי עבודה עד לכתיבת דוחות, סיכומי פגישות ושיחות עם אנשים. לאחר מכן הוא חילק את הסטודנטים לקבוצות וביקש מהם לשער כמה זמן הוא הקדיש לכל אחת מהפעילויות. כולם חשבו שכ-90% מהזמן מוקדש לדברים הטכניים, אבל בפועל זה באזור ה-10%. הוא אמר שבפועל 75% מהזמן שלו מוקדש לדיבור וכתיבה - עם קולגות, הבוס שלו, אנשים שעובדים תחתיו, לקוחות - ושההתפתחות שלו בעבודה תלויה באופן משמעותי ביכולת שלו לתקשר היטב עם האנשים האלה. הוא ציין גם, וזה מה שתפס את הסטודנטים במיוחד, שהדבר העיקרי שהוא חיפש כשהוא ראיין סטודנטים למשרות היא היכולת שלהם לתקשר באופן אפקטיבי. כיוון שתקשורת היא משהו שאתה צריך כדי לקבל עבודה ולהצליח בה, עדיף שתלמד את זה כאן, כשאתה בכיתה באוניברסיטה.
 

profess.png

מחקרים מראים שסטודנטים לומדים יותר כאשר הם מיישמים ואקטיביים בתהליך הלמידה מאשר כאשר הם צופים ומקשיבים בלבד⁷. שילוב הפעילויות מספק אימון ופידבק לדברים שסטודנטים מתקשים איתם בשיעורי הבית ובמבחנים. אם חלק מהם בוחרים לא לנצל את האפשרויות האלה - זה ההפסד שלהם.

גם אם אחרי הפעמים הראשונות עדיין יש סטודנטים שאינם משתפים פעולה, זכרו שזה קורה גם בשיעור רגיל, רק שכאשר לא נדרשת מהסטודנטים השתתפות פעילה, אנחנו פחות שמים לב לכך.

איך מתחילים?

נסו לזהות נקודות בקורס הדורשות שינוי. נקודות שהסטודנטים לרוב מאבדים בהן קשב, קטעים תיאורטיים ארוכים רצופים, נושאים שהסטודנטים מתקשים בהם יותר במבחנים ועוד.

המנעו מלהציב שאלות שכל הסטודנטים ידעו באופן מידי את התשובה אליהן. נסו לזהות את החלקים המאתגרים יותר – את החלקים שסטודנטים מתקשים בהם במבחנים ובמטלות.

למידה פעילה יכולה להיות מיושמת באורכי פעילויות משתנים. שילוב של פעילויות שאורכות אפילו מספר דקות בודדות יכולות להוביל לשינוי משמעותי בלמידה שמתרחשת בכיתה, עם השפעה מעטה על הסילבוס¹. זאת ועוד, אם נזכור שהמטרה שלנו היא שהסטודנטים ידעו ויפנימו את החומר הנלמד, מחקרים הראו שסטודנטים זוכרים יותר חומר כאשר פעילויות קצרות משולבות במהלך השיעור⁶.

אם הקורס כבר קיים, התחילו את השינוי בהדרגתיות. בחרו שיעור אחד או אפילו חלק משיעור בו אתם מעוניינים לשלב למידה פעילה. אם אתם לא בטוחים איך לפנות זמן לפעילויות חדשות בהינתן מבנה הקורס הקיים, ניתן לבחור במתודות "חסכוניות" בזמן, להתאים אותן בצורה יעילה לשיעור, ועדיין לייצר שינוי משמעותי באופן למידת הקורס.

במידה ואתם בונים קורס חדש, נסו לחשוב תוך כדי הבניה איפה אתם יכולים לשלב אלמנטים של למידה פעילה ואולי כן לתכנן מראש שיעור שלם שמערב למידה פעילה כמו Jigsaw או דיבייט שדורשים יותר הכנה ותכנון.

טיפים ליישום אפקטיבי

אם בחרתם לשלב פעילות קצרה, כמו דקת כתיבה או Think-Pair-Share, נסו לשלב אותן מספר פעמים לאורך הסמסטר. הסטודנטים יתרגלו לפעילות והיא תהיה אפקטיבית יותר.

like4.png

גוונו בפעילויות. נסו לשלב פעילויות שונות לאורך הקורס על מנת לעבוד על מיומנויות שונות, להגביר את המוטיבציה של הסטודנטים ולשמור על עניין במהלך הלמידה.

like4.png

במידת האפשר, פנו לתלמידים באופן אישי. אם תפנו למתנדבים, הסטודנטים יבינו מכך שהם לא צריכים לחשוב על השאלה בעצמם, ומישהו אחר כבר יענה. אם הם יודעים שיכול להיות שיבקשו מהם תשובה באופן אישי, רובם ינצלו את הזמן כדי להיות מוכנים לכך¹.  

like4.png

כדאי להימנע משימוש במטלות טריוויאליות – כשהתשובה ברורה לרוב הסטודנטים, מדובר בבזבוז זמן. המטלה צריכה להיות מאתגרת מספיק כדי להצדיק את הפעילות המיוחדת¹.

dislike4.png

אם נותנים 10 דק' לפעילות, יהיו סטודנטים שיסיימו אחרי 2 דקות ויבזבזו 8 דקות של זמן שיעור, ויהיו סטודנטים שיצטרכו זמן ארוך יותר מ- 10 דקות. הללו ירגישו מתוסכלים שהם לא עומדים בזמן הניתן. נסו להימנע מפעילויות ארוכות ולהישאר עם פעילויות קצרות כדי להימנע משתי בעיות אלה¹.

dislike4.png

מקורות מידע:

  1. Felder, R. M., & Brent, R. (2009). Active learning: An introduction. ASQ higher education brief, 2(4), 1-5.‏

  2. Theobald, E. J., Hill, M. J., Tran, E., Agrawal, S., Arroyo, E. N., Behling, S., ... & Freeman, S. (2020). Active learning narrows achievement gaps for underrepresented students in undergraduate science, technology, engineering, and math. Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(12), 6476-6483. https://doi.org/10.1073/pnas.1916903117

  3. Hettler, P. L. (2015). Active learning in economics: Increasing student engagement, excitement and success. International Advances in Economic Research, 21, 357-360. https://doi.org/10.1007/s11294-015-9548-6

  4. Kim, K., Sharma, P., Land, S. M., & Furlong, K. P. (2013). Effects of active learning on enhancing student critical thinking in an undergraduate general science course. Innovative Higher Education, 38(3), 223-235. https://doi.org/10.1007/s10755-012-9236-x

  5. Yoder, J. D., & Hochevar, C. M. (2005). Encouraging active learning can improve students' performance on examinations. Teaching of psychology, 32(2), 91-95. https://psycnet.apa.org/doi/10.1207/s15328023top3202_2

  6. Prince, M. (2004). Does active learning work? A review of the research. Journal of engineering education, 93(3), 223-231. https://doi.org/10.1002/j.2168-9830.2004.tb00809.x

  7. Freeman, S., Eddy, S. L., McDonough, M., Smith, M. K., Okoroafor, N., Jordt, H., & Wenderoth, M. P. (2014). Active learning increases student performance in science, engineering, and mathematics. Proceedings of the national academy of sciences, 111(23), 8410-8415. https://doi.org/10.1073/pnas.1319030111

  8. Felder, R. M. (2007). Random thoughts: Sermons for grumpy campers. Chemical Engineering Education, 41(3), 183-184.‏

  9. Felder, R. M. (2000). Random thoughts: the alumni speak. Chemical Engineering Education, 34(3), 238-239.‏

bottom of page